조리다

Pronunciation   [조리다]

Application   〔조리는, 조리어[조리어/조리여](조려), 조리니, 조립니다[조림니다]〕

동사 Verb

  1. 1.braise

    고기, 생선, 채소 등을 양념해서 국물이 거의 남지 않게 바짝 끓이다.

    To season meat, fish, vegetables, etc., and boil them until the water is almost gone.

    • 감자를 조리다.
    • 고기를 조리다.
    • 멸치를 조리다.
    • 생선을 조리다.
    • 간장에 조리다.
    • 생선과 무에 간장을 넣고 조렸다.
    • 간장에 조린 장조림이 반찬이었다.
    • 가: 엄마, 오늘 반찬은 뭐예요?
      나: 감자를 매운 양념에 조리려고 하는데 어때?
  • Sentence  1이 2를 조리다
  1. 2.boil down

    식물의 열매, 뿌리, 줄기 등을 꿀이나 설탕에 넣고 계속 끓여 단맛이 나게 하다.

    To put the fruit, root, stem, etc., of a plant in honey or sugar and boil it continuously so that it tastes sweet.

    • 조린 대추.
    • 과일을 조리다.
    • 과일을 조려서 보관했다.
    • 설탕에 조린 홍삼은 단맛이 나서 먹을 만하다.
    • 가: 우리 아이들은 과일을 싫어해서 큰일이에요.
      나: 그러면 과일을 꿀에 조려서 먹여 보세요.
  • Sentence  1이 2를 조리다
Play audio
Refresh
Name
Title
Content Send opinion
※ We are looking forward to receiving your opinions regarding dictionary content.
(Although we are not able to reply, we will refer to your opinion for dictionary content development and supplementation.)