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-면 「어미」 Ending of a Word View All
1. -myeon
불확실한 사실을 가정하여 말할 때 쓰는 연결 어미.
A connective ending used to assume an uncertain fact.
2. -myeon
뒤에 오는 말에 대한 근거나 조건이 됨을 나타내는 연결 어미.
A connective ending used when the preceding statement becomes the reason or condition of the following statement.
3. -myeon
희망하는 상태나 후회되는 상황 등과 같이 현실과 다른 사실을 가정하여 나타내는 연결 어미.
A connective ending used to assume a fact that is different from the reality, such as a desirable state, regretful situation, etc.
4. -myeon
습관적이고 반복적인 조건을 나타내는 연결 어미.
A connective ending used to indicate a habitual and repetitive condition.
그러면 1 「부사」 Adverb [그러면듣기] View All
1. if so
앞의 내용이 뒤의 내용의 조건이 될 때 쓰는 말.
A conjunctive adverb used when the following statement is conditional upon the preceding one.
2. then
앞의 내용을 받아들이거나 그 내용을 바탕으로 하여 새로운 주장을 할 때 쓰는 말.
A conjunction used when accepting the preceding statement or bulding on it to make a new claim.
냉면 (冷麵) 「명사」 Noun [냉ː면듣기] View All
naengmyeon; cold buckwheat noodles
국수를 냉국이나 김칫국 등에 말거나 고추장 양념에 비벼서 먹는 음식.
A dish made by putting noodles in naengguk, cold soup, kimchitguk, kimchi soup, or mixing gochujang, red chili paste, seasoning, etc.
라면 (←râmen) 「명사」 Noun View All
ramen; instant noodles
기름에 튀겨 말린 국수와 가루 스프가 들어 있어서 물에 끓이기만 하면 간편하게 먹을 수 있는 음식.
An easy-to-cook instant noodle dish made by just boiling previously-fried dry noodles and adding powdered soup to them.
왜냐하면 「부사」 Adverb [왜냐하면듣기] View All
because; since; by reason of
왜 그러냐 하면.
For the reason that.
자장면 (←zhajiangmian[炸醬麵]) 「명사」 Noun View All
jajangmyeon
중국식 된장에 고기와 채소 등을 넣어 볶은 양념에 면을 비벼 먹는 음식.
A dish made by making sauce by stir-frying chopped meat, vegetables, etc., with Chinese soybean paste and then mixing noodles with the sauce.
2 (面) 「명사」 Noun [면ː듣기] View All
1. side; face
사물의 겉에 있는 평평한 부분.
The flat part on the surface of a thing.
2. side; face
입체형을 구성하는 평면이나 표면.
The plane or surface that comprises a solid figure.
3. side
무엇을 향하고 있는 쪽.
The side of a thing that faces something else.
4. side; aspect; facet
일의 어떤 측면이나 방면.
A certain aspect or field of a thing.
5. face; honor
(옛 말투로) 남을 대하기에 떳떳한 도리나 명예.
(old-fashioned) One's obligation or honor that one finds unshameful in front of others.
6. page
책이나 신문에서 각각의 쪽.
Each page in a book or newspaper.
면담 (面談) 「명사」 Noun [면ː담듣기] View All
interview; one-on-one talk
고민이나 문젯거리를 가지고 서로 만나서 이야기함.
A meeting to discuss personal problems or issues in private.
면도 (面刀) 「명사」 Noun [면ː도듣기] View All
1. shave
얼굴이나 몸에 난 수염이나 잔털을 깎음.
The act of cutting off the beard or hair on one's face or body.
2. razor blade
얼굴이나 몸에 난 수염이나 잔털을 깎는 데 쓰는 칼.
A blade used for cutting off the beard or hair on one's face or body.
면적 (面積) 「명사」 Noun [면ː적듣기] View All
area
일정한 평면이나 곡면이 차지하는 크기.
The size of a flat or curved surface.
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